Kerst in Nederland, Polen en Hongarije

In elke land zijn verschillende kersttradities te benoemen. Omdat Axell kantoren en magazijnen heeft in Nederland, Polen en Hongarije, willen we graag de verschillende tradities van deze drie landen bekijken.

In Nederland is Sinterklaas een van de belangrijkste dagen in december. Op 5 december mogen alle kinderen op pakjesavond cadeautjes uitpakken, mist ze lief zijn geweest. De avond wordt gevierd met veel pepernoten en dankzij de zwarte pieten hebben alle kindjes op tijd hun cadeautjes. Maar ook wordt in Nederland volop Kerst gevierd, uiteraard op Kerstavond, maar ook op Eerste en Tweede Kerstdag. Vaak wordt er op kerstavond naar de kerk gegaan en worden de Eerste en Tweede Kerstdag gevierd met lekker eten en vrienden en familie.

Zowel in Hongarije als in Polen in Kerstavond de belangrijkste dag in december. Szent-este or Wigilia, benamingen voor speciale avonden wanneer de hele familie samen is aan een tafel vol heerlijke traditionele gerechten. In Polen moeten er 12 vleesloze gerechten op tafel liggen (karper, kool en ‘borsch’) zijn zomaar enkele voorbeelden. In Hongarije zijn soortgelijke gerechten populair, zoals vissoep met carper, cake genaamd Beigli en gedecoreerde peperkoeken. Na het avondeten gaat men naar de kerk waar ze samen kerstliedjes gaan zingen.

En wat doe jij met de Kerstdagen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *